Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z truskawkami i miętą"
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 139
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 648
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 147
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 139
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 648
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 147
Składniki
Białka ubij z 2/3 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Wymieszaj z żółtkami. Połącz z obiema rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao. Przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 45 min w 175 st. Zimne ciasto przekrój na 4 placki.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z resztą cukru, wymieszaj z jogurtem i żelatyną. Do 1/3 masy dodaj odrobinę kropli miętowych. Kremem przełóż biszkopt. Mocno schłodź.
Truskawki oczyść, 1/3 odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Mus dodaj do pozostałej masy. Wstaw do lodówki, by krem lekko stężał.
Ze środka tortu wytnij mały stożek, delikatnie go wyjmij. Wgłębienie posmaruj cienko kremem truskawkowym. Stożek włóż z powrotem.
Tort posmaruj resztą kremu z truskawkami. Ułóż dekoracyjnie resztę truskawek. Ozdób miętą i patyczkami czekolady. Schładzaj 2 godziny.Źródło: Naj