Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z truskawkami i miętą"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119135
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8882
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3212
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2935
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119135
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8882
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3212
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2935
Składniki
Białka ubij z 2/3 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Wymieszaj z żółtkami. Połącz z obiema rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i kakao. Przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 45 min w 175 st. Zimne ciasto przekrój na 4 placki.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z resztą cukru, wymieszaj z jogurtem i żelatyną. Do 1/3 masy dodaj odrobinę kropli miętowych. Kremem przełóż biszkopt. Mocno schłodź.
Truskawki oczyść, 1/3 odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Mus dodaj do pozostałej masy. Wstaw do lodówki, by krem lekko stężał.
Ze środka tortu wytnij mały stożek, delikatnie go wyjmij. Wgłębienie posmaruj cienko kremem truskawkowym. Stożek włóż z powrotem.
Tort posmaruj resztą kremu z truskawkami. Ułóż dekoracyjnie resztę truskawek. Ozdób miętą i patyczkami czekolady. Schładzaj 2 godziny.Źródło: Naj