Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat kultowago cytrynowca siostry Anastazji z wykorzystaniem sezonowej polskiej borówki
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 291
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14601
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1715
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16849
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 291
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14601
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1715
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16849
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą do 2 1/2 szklanki .Dodajemy cukier/ksylitol/erytrol i zagotowujemy. W ½ szklanki wody dokładnie roztrzepujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i żółtka. Wlewamy na gotującą się wodę cytrynową z cukrem i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na gładką masę. Wykładamy na biszkopt.
Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru do smaku. Wykładamy na cytrynowy krem i ozdabiany sezonową borówką, która świetnie łączy się ze śmietnanką. Ozdabiamy startą czekoladą.