Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 174
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 132
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 68
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 174
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 132
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 68
Składniki
Gorzką czekoladę połam na małe kawałki. Włóż do szklanej miski, dodaj kakao i rozpuść w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Wystudź. W ten sam sposób rozpuść białą czekoladę.
Do miski włóż mascarpone, dodaj cukier puder, dokładnie wymieszaj. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj ją do mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Masę serowo-śmietanową podziel na dwie części. Do jednej części dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, do drugiej ciemną, delikatnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż folią aluminiową tak, aby jej spora część wystawała ponad brzegi foremki. Na spodzie rozłóż biszkopty i wylej jasną masę. Ułóż na niej biszkopty i przykryj je ciemną masą. Wierzch wyrównaj łyżką i przykryj biszkoptami.
Foremkę owiń folią aluminiową, wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Deser wyjmij z zamrażarki na kilka minut przed podaniem, by łatwiej się kroił. Boki udekoruj biszkoptami. Możesz je lekko zwilżyć wodą, aby lepiej przylegały. Całość udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie