Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fryzyjski krem jajeczny"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30991
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3672
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5236
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30991
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3672
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5236
Składniki
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, by spęczniała. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Wszystkie żółtka (6), wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Ubijać mikserem ok. 10 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić poprzez podgrzewanie na niewielkim płomieniu. Połączyć z masą jajeczną i odstawić na 6-8 minut.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Tężejącą masę jajeczną ostrożnie wymieszać – najpierw z bitą śmietaną, a następnie z pianą z białek, doprawiając rumem.
Krem wstawić do schłodzenia na około 2 godziny do lodówki. Przełożyć do pucharków.
Oprószyć kakao, udekorować bitą śmietaną, kruchymi ciasteczkami oraz listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco