Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fryzyjski krem jajeczny"
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3524
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14832
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3524
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14832
Składniki
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, by spęczniała. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Wszystkie żółtka (6), wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Ubijać mikserem ok. 10 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić poprzez podgrzewanie na niewielkim płomieniu. Połączyć z masą jajeczną i odstawić na 6-8 minut.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Tężejącą masę jajeczną ostrożnie wymieszać – najpierw z bitą śmietaną, a następnie z pianą z białek, doprawiając rumem.
Krem wstawić do schłodzenia na około 2 godziny do lodówki. Przełożyć do pucharków.
Oprószyć kakao, udekorować bitą śmietaną, kruchymi ciasteczkami oraz listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco