Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fryzyjski krem jajeczny"
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 187
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1019
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 255
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15111
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 187
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1019
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 255
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15111
Składniki
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, by spęczniała. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Wszystkie żółtka (6), wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Ubijać mikserem ok. 10 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić poprzez podgrzewanie na niewielkim płomieniu. Połączyć z masą jajeczną i odstawić na 6-8 minut.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Tężejącą masę jajeczną ostrożnie wymieszać – najpierw z bitą śmietaną, a następnie z pianą z białek, doprawiając rumem.
Krem wstawić do schłodzenia na około 2 godziny do lodówki. Przełożyć do pucharków.
Oprószyć kakao, udekorować bitą śmietaną, kruchymi ciasteczkami oraz listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco