Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kawowy stożek"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3106
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117967
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8363
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3106
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2073
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1524
Składniki
Biszkopt: jajka z cukrem ubij na parze. Wsyp mąkę i proszek, lekko wymieszaj. Wylej na okrągłą blachę, piecz 30 min w 180°C. Ostudź, przekrój na 2-3 placki w zależności od pulchności. Nasącz kawą.
Masa: żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru pudru. Białka ubij na sztywno. Śmietanę ubij z 3/4 szklanki cukru pudru, mascarpone wymieszaj z resztą cukru pudru. Dodaj ubitą śmietanę, utarte żółtka i ubite białka, lekko zmiksuj.
Na blatach biszkoptowych układaj warstwami namoczone w kawie podłużne biszkopciki, smarując je masą (ułóż tak, by utworzył się „stożek”). Wierzch posmaruj masą lub polewą czekoladową. Schłodź.
Czas przygotowania: 70 min. Iość porcji: 16. Cena za porcję: 2,70 zł.
Przepis przysłała Anna Góralska z Jabłonowa.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie