Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kisiel porzeczkowy"
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 25
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 141
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2487
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 25
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 141
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2487
Składniki
Porzeczki umyj pod bieżącą wodą, osącz, oderwij szypułki.
Do rondla wlej 1 szklankę wody, wsyp cukier i porzeczki. Gotuj pod przykryciem aż owoce zmiękną. Potem przetrzyj je przez sito lub zmiksuj.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Przecier owocowy zagrzej i powoli wlewaj do niego wodę z mąką. Mieszając, zagotuj. Gotowy kisiel przelej do salaterki lub miseczek. Podawaj na ciepło lub zimno, posypany pokruszonymi biszkoptami i z bitą śmietaną.
25 minut Porcja: 130 kcal Czy wiesz, że… Porzeczki są bogate w witaminę C, PP, B1, B2, A, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Poprawiają przemianę materii, pomogą na zgagę i zaparcia.Źródło: Świat i Ludzie