Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczna babka piaskowa"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Masło ogrzewamy w garnku lub na patelni do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia Następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao.
Formę babkową z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy trochę jasnego ciasta, potem ciemne i znów jasne.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy polewą.
Rada
Zamiast kakao możemy dodać do 1/3 ciasta skórkę startą z cytryny. Wówczas po wyjęciu babki z pieca polewamy ją sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Do babki można też dodać rodzynki.
(bez czasu pieczenia): 20 minut; Porcja: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie