Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczna wuzetka z kawową nutką"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1599
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1364
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1408
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1422
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1599
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1364
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1408
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1422
Składniki
Margarynę utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Kiedy masa margarynowa będzie puszysta, utrzyj ją z dodawanymi kolejno żółtkami. Obie mąki wymieszaj z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Delikatnie domieszaj do ciasta.
Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 45 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Ostrożnie połącz ją z żelatyną.
Ciasto rozetnij na dwa placki. Przełóż je tężejącą śmietaną. Wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Gotowe ciasto potnij na porcje (na szczególne okazje powycinaj foremką okrągłe ciastka). Wierzch każdej porcji udekoruj rozetką bitej śmietany, czekoladką oraz owocami pokrojonymi na kawałki.Źródło: Tina