Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kołaczki z makiem"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2832
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2832
Składniki
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru pudru, połową letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn wstaw w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej, dodaj cukier, jajko, żółtko, masło, olej, sól i wyrośnięty zaczyn.
Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Potem znów je zagnieć i odstaw na kolejne 10 minut. l Zagotuj mleko, wsyp mielony mak i podgotuj. Dodaj oba cukry, cynamon i masło.
Zagęść nadzienie biszkoptami. l Wyrośnięte ciasto pokrój na 15 części i uformuj z nich kulki. Rozłóż na blasze, odstaw i uformuj kołaczki. Zrób krawędź o grubości 1 cm i posmaruj ją rozbełtanym jajkiem. Napełnij kołacze nadzieniem makowym, udekoruj migdałami, ziarnami słonecznika i marmoladą morelową. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° C przez 15 minut do przyrumienienia.
Czas przygotowania: 70 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 289 kcal
W innej wersji, zamiast migdałami, ciasteczka z makiem ozdób kawałkami orzeszków, skórką kandyzowanej pomarańczy lub np. pokrojonym daktylem.Źródło: Na żywo