Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kostki nugatowe z czekoladą"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1531
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1400
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 290
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1531
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1400
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 290
Składniki
Zacznij od przygotowania ciemnej masy. Zmiel na drobno biszkopty i wsyp je do misy. Dodaj cukier, kakao, rum i miękkie masło w kawałkach. Zagnieć twardszą masę.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozwałkuj placek na grubość około 1 cm. Zmiel biszkopty i wsyp je do misy. Dodaj miękkie masło i orzeszki. Lekko zmiksuj. Powstałą jasną masę rozsmaruj w formie, na ciemnej warstwie.
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Powinna powstać delikatna ciemna polewa. Rozsmaruj ją na stężałym cieście i poczekaj, aż częściowo zastygnie.
Następnie pokrój ciasto w kostki kwadraty. Na każdej kostce na środku wciśnij orzeszek laskowy. Gotowy nugat wstaw do lodówki i poczekaj, aż zupełnie stężeje.
Czas przygotowania: ok. 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 112 kcal.
Uwielbiasz czekoladę w każdej postaci? Zamiast orzeszkiem laskowym każdy kawałek ciasta nugatowego możesz ozdobić pralinkami z białej czekolady, z dodatkiem lukru.Źródło: Na żywo