Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto porzeczkowe pod kołderką na cienkim spodzie z kokosem"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23049
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1024
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104855
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 407
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23049
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1024
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104855
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 407
Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, jajko i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię i na 30 minut włóż do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj wyższy brzeg. Dno ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C około 15 minut.
Porzeczki opłucz, dokładnie osącz i poodrywaj od gałązek. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż piana będzie gładka i lśniąca. Delikatnie wmieszaj do ubitej piany mąkę kokosową lub wiórki i porzeczki.
Na podpieczonym spodzie rozłóż okruchy biszkoptowe i kokosową pianę z porzeczkami. Nie wyrównuj powierzchni całkiem na gładko. Ciasto piecz jeszcze 20 minut.
Ostudzone ciasto pokrój na porcje. Na każdą możesz położyć małą gałązkę świeżych porzeczek.
50 minut • Porcja ok. 230 kcal • Koszt porcji ok. 75 gr • Przepis na 24 porcjeŹródło: Kobieta i życie