Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto porzeczkowe pod kołderką na cienkim spodzie z kokosem"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22571
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14893
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4681
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44534
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 627
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 649
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22571
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14893
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4681
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44534
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 627
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 649
Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, jajko i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię i na 30 minut włóż do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj wyższy brzeg. Dno ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C około 15 minut.
Porzeczki opłucz, dokładnie osącz i poodrywaj od gałązek. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż piana będzie gładka i lśniąca. Delikatnie wmieszaj do ubitej piany mąkę kokosową lub wiórki i porzeczki.
Na podpieczonym spodzie rozłóż okruchy biszkoptowe i kokosową pianę z porzeczkami. Nie wyrównuj powierzchni całkiem na gładko. Ciasto piecz jeszcze 20 minut.
Ostudzone ciasto pokrój na porcje. Na każdą możesz położyć małą gałązkę świeżych porzeczek.
50 minut • Porcja ok. 230 kcal • Koszt porcji ok. 75 gr • Przepis na 24 porcjeŹródło: Kobieta i życie