Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto porzeczkowe pod kołderką na cienkim spodzie z kokosem"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 847
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1741
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6250
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 847
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1741
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6250
Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, jajko i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię i na 30 minut włóż do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj wyższy brzeg. Dno ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C około 15 minut.
Porzeczki opłucz, dokładnie osącz i poodrywaj od gałązek. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj, aż piana będzie gładka i lśniąca. Delikatnie wmieszaj do ubitej piany mąkę kokosową lub wiórki i porzeczki.
Na podpieczonym spodzie rozłóż okruchy biszkoptowe i kokosową pianę z porzeczkami. Nie wyrównuj powierzchni całkiem na gładko. Ciasto piecz jeszcze 20 minut.
Ostudzone ciasto pokrój na porcje. Na każdą możesz położyć małą gałązkę świeżych porzeczek.
50 minut • Porcja ok. 230 kcal • Koszt porcji ok. 75 gr • Przepis na 24 porcjeŹródło: Kobieta i życie