Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z jabłkami i wiśniami"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kawałki masło, jajko i skórkę z cytryny. Zagnieć twarde ciasto i podziel je na trzy części. Dwie części ciasta włóż na godzinę do lodówki, a jedną część na godzinę do zamrażalnika.
W tym czasie przygotuj krem. Utrzyj twaróg z cukrem, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym oraz jajkami na gładką masę. Jabłka obierz, poprzekrawaj na połowy i wykrój gniazda nasienne. Wiśnie odsącz z zalewy lub odmroź (usuń pestki).
Ciasto z lodówki rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Ukształtuj 3-cm wysoki brzeg.
Rozsmaruj na cieście połowę kremu twarogowego i rozłóż połówki jabłek. Posmaruj resztą twarogu i poukładaj wiśnie. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Piecz placek w temperaturze 160° C przez ok. 50 minut. Poczekaj, aż ciasto wystygnie w formie, następnie wyjmij je i pokrój na kawałki.Źródło: Na żywo