Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z makiem i morelami"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 679
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16779
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 107
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 679
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16779
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę przesiej, połącz ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Dodaj cukier wanilinowy, jedno całe jajko oraz kawałki twardego masła. Posiekaj wszystko szybko szerokim nożem, a następnie zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.
Do rondla przełóż mak, dodaj śmietankę, cukier, wymieszaj. Zagotuj wszystko na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. Gdy masa makowa ostygnie, dodaj ubite na sztywno białko i wymieszaj. Z masła, mąki, cukru oraz żółtka przygotuj kruszonkę.
Morele umyj, osusz, usuń z nich skórki. Jeśli skórka trudno schodzi, sparz owoce wrzątkiem. Następnie przekrój każdy owoc na pół i usuń pestkę.
Schłodzone ciasto szybko rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż nim wysmarowaną i wysypaną formę. Na spodzie rozsmaruj masę makową i posyp połową kruszonki. Następnie układaj połówki moreli przecięciem do dołu i przykryj pozostałą kruszonką. Ciasto piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku około 50 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika możesz jeszcze posypać je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 319 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie