Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche ciasto z makiem i morelami"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4268
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 655
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 983
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3917
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 801
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4268
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 655
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 983
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3917
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 801
Składniki
Mąkę przesiej, połącz ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Dodaj cukier wanilinowy, jedno całe jajko oraz kawałki twardego masła. Posiekaj wszystko szybko szerokim nożem, a następnie zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.
Do rondla przełóż mak, dodaj śmietankę, cukier, wymieszaj. Zagotuj wszystko na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. Gdy masa makowa ostygnie, dodaj ubite na sztywno białko i wymieszaj. Z masła, mąki, cukru oraz żółtka przygotuj kruszonkę.
Morele umyj, osusz, usuń z nich skórki. Jeśli skórka trudno schodzi, sparz owoce wrzątkiem. Następnie przekrój każdy owoc na pół i usuń pestkę.
Schłodzone ciasto szybko rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż nim wysmarowaną i wysypaną formę. Na spodzie rozsmaruj masę makową i posyp połową kruszonki. Następnie układaj połówki moreli przecięciem do dołu i przykryj pozostałą kruszonką. Ciasto piecz w nagrzanym do 160°C piekarniku około 50 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika możesz jeszcze posypać je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 319 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie