Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekki mus porzeczkowy i ciasto porzeczkowe"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 89
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 41
Polecam.
Odsłon: 372
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3645
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 89
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 41
Polecam.
Odsłon: 372
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3645
Składniki
Porzeczki umyć, część zostawić do dekoracji, resztę oszypułkować i zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z mascarpone oraz purée porzeczkowym.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku i połączyć z musem porzeczkowym. Przelać do formy i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na pergamin. Po schłodzeniu wycinać dekoracje i podawać z musem.
Można zrobić mus zarówno z czerwonych, jak i z czarnych porzeczek. Oczywiście, jeśli ktoś chce, może też dać dwa rodzaje.
<strong>Ciasto z bezą i porzeczkami</strong>
<strong> na 12 porcji:</strong>
<strong>Ciasto: 3 żółtka, 2/3 szklanki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 czubate łyżki masła, 5 łyżek mleka , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 dag czerwonych porzeczek.
Masa bezowa: 3 białka, szczypta soli, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 1 szklanka drobnego cukru. Dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy , listki świeżej melisy lub mięty.</strong>
Żółtka przelać do miseczki. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzeć mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Do ucieranej masy przesiewać stopniowo obydwa rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać stopione i wystudzone masło, wlać mleko. Wszystko wymieszać.
Blachę posmarować cienką warstwą tłuszczu, oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto, rozprowadzić równomiernie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200°C. Piec ok. 15 minut. W tym czasie przygotować masę bezową.
Porzeczki opłukać, osączyć na sitku, osuszyć na ściereczce lub papierowym ręczniku. Schłodzone białka wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i solą. Ubić mikserem, powoli wsypując cukier.
Gdy piana będzie gęsta i szklista, wymieszać ją z porzeczkami. Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim przygotowaną masę bezową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.
Po wystudzeniu ciasto pokroić na kawałki. Każdą porcję udekorować listkiem melisy lub mięty.Źródło: Twoje Imperium