Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowany jabłecznik w płatkach migdałów"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 178
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11943
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6800
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 178
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11943
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6800
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokroić na kawałeczki. Skropić je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszać w garnku z 7,5 dag cukru.
Dusić na małym ogniu 6-7 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do jabłek i, mieszając, gotować minutę. Odstawić do wystudzenia.
Migdały obrać ze skórki i posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie, odstawić pod przykryciem. Pszenną mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki masło, 2 jajka i resztę cukru. Posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
Uformować z niego kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Spód i boki wylepić 2/3 kruchego ciasta. Gęsto ponakłuwać je widelcem i posypać tartą bułką. Nadzienie z jabłek wymieszać z migdałami i rodzynkami i rozłożyć na cieście w tortownicy.
Pozostałe ciasto rozwałkować na placek wielkości tortownicy i ułożyć na warstwie jabłek. Posmarować rozkłóconym ostatnim jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut, ewentualnie w połowie czasu pieczenia przykryć kawałkiem pergaminu, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Wystudzić. 3Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni (mieszać, by się nie przypaliły). Cukier puder utrzeć z resztą soku z cytryny. Lukrem posmarować jabłecznik. Zanim zastygnie, posypać wierzch i boki ciasta płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: około 145 minutŹródło: Życie na gorąco