Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowany jabłecznik w płatkach migdałów"
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 40
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1472
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 297
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3256
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 473
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 40
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1472
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 297
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3256
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 473
Składniki
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokroić na kawałeczki. Skropić je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszać w garnku z 7,5 dag cukru.
Dusić na małym ogniu 6-7 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do jabłek i, mieszając, gotować minutę. Odstawić do wystudzenia.
Migdały obrać ze skórki i posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie, odstawić pod przykryciem. Pszenną mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki masło, 2 jajka i resztę cukru. Posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
Uformować z niego kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Spód i boki wylepić 2/3 kruchego ciasta. Gęsto ponakłuwać je widelcem i posypać tartą bułką. Nadzienie z jabłek wymieszać z migdałami i rodzynkami i rozłożyć na cieście w tortownicy.
Pozostałe ciasto rozwałkować na placek wielkości tortownicy i ułożyć na warstwie jabłek. Posmarować rozkłóconym ostatnim jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut, ewentualnie w połowie czasu pieczenia przykryć kawałkiem pergaminu, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Wystudzić. 3Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni (mieszać, by się nie przypaliły). Cukier puder utrzeć z resztą soku z cytryny. Lukrem posmarować jabłecznik. Zanim zastygnie, posypać wierzch i boki ciasta płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: około 145 minutŹródło: Życie na gorąco