Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Maślankowe ciasto z kruszonką"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35863
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1253
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1776
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35863
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1253
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1776
        
        Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. W następnej kolejności cienkim strumieniem wlej olej oraz kilka kropli aromatu i jeszcze chwilkę ubijaj. Na koniec dodawaj po łyżce maślanki i suchych składników. Cały czas delikatnie mieszaj ciasto łyżką, tak, by się połączyły.
W miseczce wymieszaj mąkę, oba rodzaje cukru oraz miękkie masło lub margarynę i ugnieć palcami, by powstała kruszonka. Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, rozłóż umyte i lekko osuszone jagody, a wierzch posyp przygotowaną kruszonką.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 50-60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
30 minut, porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie