Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13280
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1512
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14608
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6020
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13280
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1512
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14608
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6020
Składniki
Miód akacjowy i gryczany stopić razem z masłem. Przestudzić. Jajka ucierać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym 8-10 minut.
Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wymieszać ją z pokruszonym karmelem. Następnie połączyć ze stopionym miodem i masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.
Porcjami wsypywać do masy jajeczno-miodowej. Dodać rum, dobrze wymieszać.
Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spód blachy wylać ciasto. Plastikową łopatką wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Na wierzchu ciasta ułożyć papierowy szablon z wyciętymi np. gwiazdkami i reniferami. Oprószyć cukrem pudrem. Ostrożnie, by nie naruszyć dekoracji, usunąć szablon.Źródło: Życie na gorąco