Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Oponki z ciasta ptysiowego"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2735
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 187
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 131
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2735
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 187
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 131
Składniki
Mleko zagotować z solą, cukrem, masłem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać.
Rondelek postawić na ogniu i, mieszając, gotować masę, aż zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Rondelek z masą wstawić do naczynia z zimną wodą.
Studzić tak 10 minut. Następnie kolejno wbijać do masy jajka i dobrze utrzeć. Pergamin pociąć na 12 kawałków 10x10 cm.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką-gwiazdką. Wyciskać kółka na przygotowane kawałki papieru.
W dużym garnku lub frytownicy rozgrzać tłuszcz. Wkładać po kilka ciastek razem z papierem (tak, by papier był na górze, a oponki znajdowały się w tłuszczu).
Smażyć, a gdy papier zacznie odchodzić od ciastek, ostrożnie go usunąć. Oponki przewrócić na drugą stronę i smażyć na rumiano 3-4 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową. Osączyć z tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco