Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Oponki z ciasta ptysiowego"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118485
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8544
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3150
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2328
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1625
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118485
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8544
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3150
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2328
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1625
Składniki
Mleko zagotować z solą, cukrem, masłem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać.
Rondelek postawić na ogniu i, mieszając, gotować masę, aż zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Rondelek z masą wstawić do naczynia z zimną wodą.
Studzić tak 10 minut. Następnie kolejno wbijać do masy jajka i dobrze utrzeć. Pergamin pociąć na 12 kawałków 10x10 cm.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką-gwiazdką. Wyciskać kółka na przygotowane kawałki papieru.
W dużym garnku lub frytownicy rozgrzać tłuszcz. Wkładać po kilka ciastek razem z papierem (tak, by papier był na górze, a oponki znajdowały się w tłuszczu).
Smażyć, a gdy papier zacznie odchodzić od ciastek, ostrożnie go usunąć. Oponki przewrócić na drugą stronę i smażyć na rumiano 3-4 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową. Osączyć z tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco