Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzeźwiające tiramisu z jagodami"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13951
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 43
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10315
Szybka i smaczna
Odsłon: 13951
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 43
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10315
Składniki
Mocno rozgrzej patelnię. Wsyp wiórki kokosowe. Mieszając, podpraż je na złoty kolor. Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Kawę wymieszaj z likierem.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do metalowej miseczki. Dosyp cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj trzepaczką, aż masa jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa.
Stale ubijając, dodawaj porcje serka mascarpone. Uważaj, aby krem nie zwarzył się. Kiedy serek dobrze połączy się z masą jajeczną, zdejmij krem z kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywno, domieszaj do kremu. Formę wyłóż folią.
Na spodzie ułóż 4 biszkopty. Skrop je 1/3 kawy z likierem. Posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Posyp łyżką jagód oraz łyżką zrumienionych wiórków kokosowych. Tak samo układaj kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie ciastka, cały napar z kawy z likierem oraz krem, wiórki i jagody.
Deser wstaw do lodówki na 8 godzin (a jeszcze lepiej na noc). Przed podaniem tiramisu posyp kakao albo startą czekoladą. Ew. udekoruj deser listkami melisy cytrynowej.Źródło: Tina