Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik z czereśniami"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 226
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104554
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 226
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104554
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Składniki
Rozgrzej miód, dodaj miękkie masło w kawałkach, mleko i cukier. Rozpuść wszystkie , wciąż mieszając. Odstaw i poczekaj, aż masa wystygnie.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masę miodową, przyprawę do piernika, rodzynki i jajka. Wymieszaj.
Do formy wysmarowanej tłuszczem (z wyższą krawędzią) wlej 2/3 ciasta.
Poukładaj odsączone czereśnie z kompotu i zalej resztą ciasta. Łopatką wygładź jego powierzchnię.
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut w temperaturze 180o C. Gotowe odstaw, aby wystygło.
Cukier puder, wodę, rum oraz sok wyciśnięty z cytryny utrzyj w naczyniu na gładką polewę.
Pokrój piernik na kawałki. Każdy zalej polewą, a następnie udekoruj wiórkami kokosowymi i kandyzowaną czereśnią.
Czas przygotowania: 70 min Cena porcji: ok. 3 zł
Kalorie: porcja 298 kcal
Kandyzowaną skórkę pomarańczy w małych kawałeczkach możesz dodać do ciasta lub ozdobić jego wierzch. Skrop ją cytryną będzie bardziej aromatyczna.Źródło: Na żywo