Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik z czereśniami"
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 49
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 241
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1605
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 49
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 241
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1605
Składniki
Rozgrzej miód, dodaj miękkie masło w kawałkach, mleko i cukier. Rozpuść wszystkie , wciąż mieszając. Odstaw i poczekaj, aż masa wystygnie.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masę miodową, przyprawę do piernika, rodzynki i jajka. Wymieszaj.
Do formy wysmarowanej tłuszczem (z wyższą krawędzią) wlej 2/3 ciasta.
Poukładaj odsączone czereśnie z kompotu i zalej resztą ciasta. Łopatką wygładź jego powierzchnię.
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut w temperaturze 180o C. Gotowe odstaw, aby wystygło.
Cukier puder, wodę, rum oraz sok wyciśnięty z cytryny utrzyj w naczyniu na gładką polewę.
Pokrój piernik na kawałki. Każdy zalej polewą, a następnie udekoruj wiórkami kokosowymi i kandyzowaną czereśnią.
Czas przygotowania: 70 min Cena porcji: ok. 3 zł
Kalorie: porcja 298 kcal
Kandyzowaną skórkę pomarańczy w małych kawałeczkach możesz dodać do ciasta lub ozdobić jego wierzch. Skrop ją cytryną będzie bardziej aromatyczna.Źródło: Na żywo