Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek serowy z rodzynkami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12743
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12743
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Składniki
Rodzynki zalać 150 ml wrzącej wody, odstawić na 45 minut do namoczenia. Potem odsączyć je na sitku. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do schłodzenia do lodówki. Cytrynę sparzyć, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem wanilinowym (6 torebek) i 27,5 dag cukru. Dosypać kaszkę mannę. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz rodzynki. Dobrze wymieszać masę.
Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Pianę z białek porcjami dodawać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach ok. 35 x 40cm posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spodzie rozsmarować przygotowaną masę serową. Wierzch wygładzić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut.
Upieczone ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5-10 minut (szybko wyjęty z pieca sernik mógłby opaść). Po wystudzeniu suto posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty. Babcine ciasto serowe wybornie smakuje z gorącym mlekiem lub kakao.Źródło: Życie na gorąco