Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek śliwkowy"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3749
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2104
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5547
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5564
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3749
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2104
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5547
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5564
Składniki
Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, żółtka oraz śmietanę. wymieszać nożem i zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Blachę natłuścić, posypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąka stolnicy. Przenieść na wałku na blaszkę. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika (180o) i podpiec przez 10-15 minut na złoty kolor.
Śliwki umyć, rozciąć na pół, wypestkować. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek przekrojem do góry. Posypać płatkami migdałowymi i polać miodem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut.
ok. 65 minut
<strong>Superrada</strong>
Jeśli chcesz, by kruchy placek był po upieczeniu równy i cieniutki, przed włożeniem do piekarnika przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż suchym grochem.Źródło: Twoje Imperium