Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z makiem i gruszkami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 169
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 83
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 169
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę wraz z cukrem pudrem. Dodaj cukier waniliowy, miękkie masło w kawałkach oraz żółtka i ugnieć gładkie ciasto. Włóż je na ok. 30 minut do lodówki.
Następnie zagotuj mleko z cukrem i budyniem. Dodaj mak i gotuj wszystko przez chwilkę. Poczekaj, aż krem troszkę przestygnie, a potem wmieszaj rozkruszone na drobne kawałki biszkopty oraz sztywną pianę z białek.
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i wyłóż nim wysmarowaną i wysypaną mąką okrągłą formę na ciasto (najlepiej z wyższą krawędzią). Na cieście rozprowadź masę makową. Piecz placek w temperaturze 160° C przez około 30 minut.
Oczyść gruszki, pokrój je w plastry i skrop sokiem z cytryny. Podpieczone ciasto wyjmij na chwilę z piekarnika i rozłóż na nim owoce. Piecz całość przez kolejnych 20 minut. Kiedy ciasto wystygnie, nie wyjmuj go z formy. Na gruszkach rozprowadź przejrzystą tężejącą galaretkę i wstaw całość do lodówki.Źródło: Na żywo