Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z makiem i gruszkami"
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 1804
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 488
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 3043
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 1804
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 488
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 3043
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę wraz z cukrem pudrem. Dodaj cukier waniliowy, miękkie masło w kawałkach oraz żółtka i ugnieć gładkie ciasto. Włóż je na ok. 30 minut do lodówki.
Następnie zagotuj mleko z cukrem i budyniem. Dodaj mak i gotuj wszystko przez chwilkę. Poczekaj, aż krem troszkę przestygnie, a potem wmieszaj rozkruszone na drobne kawałki biszkopty oraz sztywną pianę z białek.
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i wyłóż nim wysmarowaną i wysypaną mąką okrągłą formę na ciasto (najlepiej z wyższą krawędzią). Na cieście rozprowadź masę makową. Piecz placek w temperaturze 160° C przez około 30 minut.
Oczyść gruszki, pokrój je w plastry i skrop sokiem z cytryny. Podpieczone ciasto wyjmij na chwilę z piekarnika i rozłóż na nim owoce. Piecz całość przez kolejnych 20 minut. Kiedy ciasto wystygnie, nie wyjmuj go z formy. Na gruszkach rozprowadź przejrzystą tężejącą galaretkę i wstaw całość do lodówki.Źródło: Na żywo