Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z makiem i gruszkami"
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 134
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 1146
Pełen smaku sos, do którego przygotowania wykorzystano warzywa z gotowania ar...
Odsłon: 91
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 134
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 1146
Pełen smaku sos, do którego przygotowania wykorzystano warzywa z gotowania ar...
Odsłon: 91
Składniki
Przesiej na stolnicę mąkę wraz z cukrem pudrem. Dodaj cukier waniliowy, miękkie masło w kawałkach oraz żółtka i ugnieć gładkie ciasto. Włóż je na ok. 30 minut do lodówki.
Następnie zagotuj mleko z cukrem i budyniem. Dodaj mak i gotuj wszystko przez chwilkę. Poczekaj, aż krem troszkę przestygnie, a potem wmieszaj rozkruszone na drobne kawałki biszkopty oraz sztywną pianę z białek.
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i wyłóż nim wysmarowaną i wysypaną mąką okrągłą formę na ciasto (najlepiej z wyższą krawędzią). Na cieście rozprowadź masę makową. Piecz placek w temperaturze 160° C przez około 30 minut.
Oczyść gruszki, pokrój je w plastry i skrop sokiem z cytryny. Podpieczone ciasto wyjmij na chwilę z piekarnika i rozłóż na nim owoce. Piecz całość przez kolejnych 20 minut. Kiedy ciasto wystygnie, nie wyjmuj go z formy. Na gruszkach rozprowadź przejrzystą tężejącą galaretkę i wstaw całość do lodówki.Źródło: Na żywo