Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek ze śmietaną i migdałami"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118048
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8386
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3111
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118048
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8386
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3111
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Składniki
Ciasto, 2 szklanki mąki tortowej, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 15 dag masła lub miękkiej margaryny, 200 ml mleka , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag truskawek, tłuszcz i mąka do formy. Do dekoracji: 150 ml kremówki, 2 łyżki płatków migdałowych, listki świeżej mięty
Z truskawek usuń szypułki, opłucz, osusz i pokrój na połówki. Jeśli są duże, to na ćwiartki.
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i miękkim masłem (lub margaryną) na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki i letnie mleko. Z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do utartych żółtek wraz z resztą przesianej mąki z proszkiem do pieczenia.
Blachę z wyższym brzegiem wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Rozsmaruj w niej ciasto, wyrównując powierzchnię. Rozłóż na nim truskawki.
Wstaw blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy już jest suchy. Ciasto powinno mieć jasnozłocisty kolor.
Upieczone ciasto wystudź w blasze. Następnie pokrój je w kwadraty jednakowej wielkości.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, stale nią potrząsając. Nie powinny się zrumienić zbyt mocno. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Porozkładaj ozdobne kopczyki na pokrojone ciasto. Wszystkie porcje udekoruj wystudzonymi, uprażonymi płatkami i listkami świeżej mięty.
ok. 60 minut, Porcja 205 kcal, Koszt porcji ok. 80 gr, Przepis na 16 porcjiŹródło: Kobieta i życie