Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowe markizy"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5823
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12533
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5261
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5823
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12533
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5261
Składniki
Pomarańczę wyszoruj, polej wrzątkiem, wytrzyj. Z ok. 1/4 owocu zetrzyj skórkę. Wymieszaj ją z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Utrzyj na puszystą masę. Obie mąki wymieszaj i przesiej.
Do masy maślanej wbij jajko. Wlej żółtko. Ucieraj dalej. Dodaj obie mąki. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Na jednej narysuj 24 kółeczka. Zapełnij je ciastem. Resztę ciasta włóż do szprycy cukierniczej.
Na drugą blachę wyciśnij 24 obręcze z ciasta. Ciastka piecz po 15 minut w temp. 190oC. Wystudź je. Dżem podgrzej, przetrzyj. Posmaruj nim krążki. Przykryj obręczami. Odłóż, aby ciastka dobrze się skleiły.Źródło: Naj