Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-06-2009
Zaledwie kilka składników. Wyjątkowo delikatny. Pyszny, naturalny smak. Bardzo delikatny (bez żelatyny i usztywniaczy) - wymaga dobrego schłodzenia (****) i przechowywania w lodówce. Przepis można co prawda uprościć, ale zapewniam, że nie warto - to już nie będzie to...
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24929
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 130
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 88
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 555
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24929
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 130
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 88
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 555
Składniki
Nastawiamy 0,5l wody do zagotowania.
Mielimy twaróg intensywnie dosypując przy tym cukier (zużywamy w tym celu cały przewidziany cukier kryształ). Mielimy ser jeszcze dwukrotnie i wstawiamy do lodówki.
W międzyczasie woda się zagotuje - rozpuszczamy galaretkę; naczynie z galaretką wstawiamy do zimnej wody.
Masło ucieramy z dwiema łyżkami cukru pudru.
Żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru pudru (białek do tego deseru nie wykorzystujemy).
Ser, masło i żółtka łączymy (najlepiej zmiksować krótko na wolnych obrotach miksera) i już nie schładzamy, żeby nie było zbyt sztywne przy układaniu w formie.
Myjemy i odszypułkowujemy truskawki, jedną szklankę truskawek intensywnie miksujemy.
W tortownicy 26cm układamy biszkopty na dnie, maczając je (od strony ciasta) w sosie truskawkowym. Najpierw układamy całe biszkopty, potem uzupełniamy pokruszonymi kawałkami. Boki tortownicy wykładamy ładnymi połówkami biszkoptów, również maczając je w sosie truskawkowym - od strony ciasta. Jeśli zostanie resztka sosu - kładziemy ją również na biszkopty.
Na biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy serowej, a na niej układamy dywanik z plasterków truskawek. Na to nakładamy resztę masy i przybieramy połówkami mniejszych truskawek układając je we wzór. Schładzamy w lodówce.
Jak galaretka zacznie tężeć, delikatnie wlewamy ją na wierzch, po czym umieszczamy w lodówce. Po godzinie deser jest gotowy, choć najlepszy jest nazajutrz (o ile dotrzyma :) ).