Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, delikatnie kwaśne, dla wszystkich tych, którzy lubią rabarbar i wiórki ;-)
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 150
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 166
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2580
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 150
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 166
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2580
Składniki
Nadzienie: Umyty, obrany i pokrojony w plastry rabarbar smażyć ze szklanką cukru oraz 1 łyżką wody, do momentu powstania masy o konsystencji powideł.
Ciasto: Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, skórę z cytryny oraz cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta włożyć do tortownicy i wylepić jej dno oraz boki do połowy wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C około 10-15 minut.
Wiórki wymieszać z bułką tartą. wyjąć ciasto z piekarnika i wysypać jego dno około 4 łyżkami wiórków z bułką, odłożyć jeszcze 4 łyżki, a resztę wymieszać z nadzieniem. Nadzienie wyłożyć na ciasto i przysypać pozostałą częścią wiórków kokosowych i bułki tartej. Całość przykryć kruszonką z pozostałego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C około 15-20 minut, do zrumienienia powierzchni.
Pianka: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i wymieszać .
Pianę wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec, aż piana nabierze koloru słomki.
Piekę ciasto w tortownicy o średnicy 21 cm, w większej ciasto będzie po prostu cieńsze.