Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, orzeźwiające, smaczne i zdrowe :) Przepis z ugotuj.to, dodałam swoje uwagi co do ilości i troszkę pozmieniłam. http://vanillateaspoon.blox.pl/html
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3853
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3839
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 410
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 772
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3853
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3839
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 410
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 772
Składniki
Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem i miodem. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 30 min do schłodzenia.
Orzechy siekamy.
Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek i sypiemy otrębami. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce. Lekko ugniatamy.
* wersja ode mnie: ¼ orzechów i ¼ płatków migdałów mieszamy z miodem. Wykładamy na ciasto. Zapiekamy w temperaturze 180 st, ok. 20 min.
Jabłek nie obieramy (ja obrałam :]) i ścieramy na tarce. Mieszamy z dwoma łyżkami cytrynowej oliwy, rodzynkami i pozostałymi orzechami. Jeśli dla kogoś jest za mało słodkie – dodać miodu do smaku.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Sypiemy maliny i jagody, na to resztę płatków migdałowych.
Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 min.