Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada śmietankowa z jagodami"
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 38
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 26
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 38
Wariacja lodów limonkowych z większymi kawałkami skórki i mniejszą ilością cu...
Odsłon: 26
Składniki
Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina.
Ciasto: białka ubij, dodając cukier. Dodawaj po jednym żółtku, mieszając, wsyp przesianą mąkę, delikatnie połącz. Ciasto wylej na blaszkę (37 na 42 cm). Piecz 10-15 min w 175°C.
Ciepły biszkopt wyjmij na ściereczkę, zroluj. Ostudź.
Krem: śmietanę ubij, dodając cukier puder i cukier waniliowy (3 łyżki odłóż do dekoracji).
Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku, ostudź. Gdy stężeje, wlej do śmietany, zmiksuj. Biszkopt rozwiń, posmaruj dżemem, posyp jagodami (kilka odłóż do dekoracji). Rozsmaruj śmietano wy krem, delikatnie zroluj.
Roladę ozdób odłożoną śmietaną i jagodami. Chłodź kilka godzin w lodówce.Źródło: Chwila dla Ciebie