Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z owocami i rabarbarem"
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Przesiej mąkę, wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj żółtko i 125 ml wody. Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, uformuj z niego kulę i posmaruj olejem. Przykryj folią i odłóż na 30 minut, aby odpoczęło.
Obierz gruszki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w drobne kawałki. Rabarbar oczyść i pokrój w plasterki. Wymieszaj z gruszkami, rodzynkami, posiekanymi orzechami, cynamonem oraz cukrem.
Rozwałkuj ciasto na płat, przenieś na ściereczkę poprószoną mąką i ręcznie rozciągnij, aby było cienkie. Następnie posmaruj ciasto połową roztopionego masła i posyp bułką tartą. Rozsmaruj na nim farsz i zwiń ciasto w roladę.
Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „szwem” pod spód. Powierzchnię posmaruj odrobiną roztopionego masła. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C ok. 45 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu smaruj pozostałym masłem. Po upieczeniu schłodź, pokrój na porcje, posyp cukrem i udekoruj bitą śmietaną.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut, Porcja: 315 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie