Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z owocami i rabarbarem"
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 92915
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 621
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 238
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3936
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 92915
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 621
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 238
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3936
Składniki
Przesiej mąkę, wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj żółtko i 125 ml wody. Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, uformuj z niego kulę i posmaruj olejem. Przykryj folią i odłóż na 30 minut, aby odpoczęło.
Obierz gruszki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w drobne kawałki. Rabarbar oczyść i pokrój w plasterki. Wymieszaj z gruszkami, rodzynkami, posiekanymi orzechami, cynamonem oraz cukrem.
Rozwałkuj ciasto na płat, przenieś na ściereczkę poprószoną mąką i ręcznie rozciągnij, aby było cienkie. Następnie posmaruj ciasto połową roztopionego masła i posyp bułką tartą. Rozsmaruj na nim farsz i zwiń ciasto w roladę.
Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „szwem” pod spód. Powierzchnię posmaruj odrobiną roztopionego masła. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C ok. 45 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu smaruj pozostałym masłem. Po upieczeniu schłodź, pokrój na porcje, posyp cukrem i udekoruj bitą śmietaną.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut, Porcja: 315 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie