Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z owocami i rabarbarem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93612
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2658
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3496
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1601
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2266
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93612
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2658
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3496
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1601
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2266
Składniki
Przesiej mąkę, wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj żółtko i 125 ml wody. Zagnieć gładkie, nieklejące się ciasto, uformuj z niego kulę i posmaruj olejem. Przykryj folią i odłóż na 30 minut, aby odpoczęło.
Obierz gruszki i wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w drobne kawałki. Rabarbar oczyść i pokrój w plasterki. Wymieszaj z gruszkami, rodzynkami, posiekanymi orzechami, cynamonem oraz cukrem.
Rozwałkuj ciasto na płat, przenieś na ściereczkę poprószoną mąką i ręcznie rozciągnij, aby było cienkie. Następnie posmaruj ciasto połową roztopionego masła i posyp bułką tartą. Rozsmaruj na nim farsz i zwiń ciasto w roladę.
Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „szwem” pod spód. Powierzchnię posmaruj odrobiną roztopionego masła. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C ok. 45 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu smaruj pozostałym masłem. Po upieczeniu schłodź, pokrój na porcje, posyp cukrem i udekoruj bitą śmietaną.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut, Porcja: 315 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie