Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływa się w ustach,krucha i delikatna idealna do kawy :-)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5351
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ciasto: Przesitkować 4 szklanki mąki, dodać troszkę mniej niż pół szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia następnie dodajemy margarynę lub masło 250g, 1 całe jajko i 2 żółtka łączymy składniki, szczypta soli w dodajemy paluszkami do tego 4 łyżki śmietany 18% może być 20% jeśli jesteście za granicą i nie macie innej możliwości, dalej wyrabiamy ciasto. Wkładamy ciasto do woreczka i dajemy do lodówki na min. 30 min. a jeszcze lepiej jak zrobimy dzień wcześniej na całą noc zostawimy. Po wyjęciu podzielić na dwie części. 2 Jabłko pokroić na 4 kawałki wyciąć środek następnie ciąć w plastry - trójkąty jak dawniej robiły to nasze babcie :-) Można posypać odrobinkę kwaskiem cytrynowym lub pokropić cytryną aby jabłka nie ściemniały chodź nie jest to konieczne. Na koniec posypać cynamonem, dodać szczypta cukru do smaku oraz troszkę bułki tartej dzięki temu jabłka nie puszczą tyle soku i nie wyjdzie nam zakalec tajemnica mojej mamy - wymieszać. 3 Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i dać na blachę. Następnie wyłożyć jabłka i dać rozwałkowaną drugą cześć ciasta na wierzch. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 170° przez ok. 45 min - 60 min na podpiekaniu górnym i dolnym. Osobiście mi ciasto robi się 60 min ,ale to w zależności od sprzętu. Szarlotka gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Kulinarna Fryzjerka