Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik cytrynowy na kokosowej tarcie dla bezglutenowców"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1152
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1152
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Rozgnieć drobno ciasteczka. Dodaj wiórki kokosowe i białko. Miksuj, aż się połączą. Szybkimi ruchami ułóż ciasto w okrągłej, posmarowanej tłuszczem formie do pieczenia (o śr. 24 cm). Pamiętaj, by nachodziło na ścianki foremki na wysokość minimum 2 cm. Wstaw do lodówki na 10 minut.
Przygotuj krem. Ubij całe jajka z cukrem. Dolewaj powoli sok z cytryny, ciągle miksując. W osobnym naczyniu lekko ubij śmietanę. Wymieszaj obie masy łyżką. Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki i rozłóż krem.
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Wstaw tartę z kremem. Piecz 30 minut. Nadzienie powinno się przy brzegach ściąć, ale na środku powinno mieć luźniejszą konsystencję.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż wystygnie. Wstaw do lodówki. Podawaj mocno schłodzone.
tartę można zrobić dzień wcześniej, ale nie wolno jej zamrażać czy odgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Jak to zrobić?
Aby ciasto dobrze przystawało do ścianek foremki. Zanim włożysz je do lodówki, przykryj wyłożoną ciastem foremkę papierem do pieczenia i dociąż je grubą warstwą suchej fasoli. W ten sposób uzyskasz idealny kształt tarty.Źródło: Olivia