Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik cytrynowy na kokosowej tarcie dla bezglutenowców"
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 41
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 52
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2592
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 41
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 52
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2592
Składniki
Rozgnieć drobno ciasteczka. Dodaj wiórki kokosowe i białko. Miksuj, aż się połączą. Szybkimi ruchami ułóż ciasto w okrągłej, posmarowanej tłuszczem formie do pieczenia (o śr. 24 cm). Pamiętaj, by nachodziło na ścianki foremki na wysokość minimum 2 cm. Wstaw do lodówki na 10 minut.
Przygotuj krem. Ubij całe jajka z cukrem. Dolewaj powoli sok z cytryny, ciągle miksując. W osobnym naczyniu lekko ubij śmietanę. Wymieszaj obie masy łyżką. Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki i rozłóż krem.
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Wstaw tartę z kremem. Piecz 30 minut. Nadzienie powinno się przy brzegach ściąć, ale na środku powinno mieć luźniejszą konsystencję.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż wystygnie. Wstaw do lodówki. Podawaj mocno schłodzone.
tartę można zrobić dzień wcześniej, ale nie wolno jej zamrażać czy odgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Jak to zrobić?
Aby ciasto dobrze przystawało do ścianek foremki. Zanim włożysz je do lodówki, przykryj wyłożoną ciastem foremkę papierem do pieczenia i dociąż je grubą warstwą suchej fasoli. W ten sposób uzyskasz idealny kształt tarty.Źródło: Olivia