Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik waniliowy z malinami"
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 68
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 53
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 159
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem...
Odsłon: 68
Sezon kurkowy dobiega końca , propozycja prostego dania , które przygotuje ka...
Odsłon: 53
Póki jeszcze możemy, korzystajmy ze świeżych ziół. Zazwyczaj z bazylii robiła...
Odsłon: 159
Składniki
Sposób przygotowania: Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ucierając, żółtka kolejno dodawać do masy maślanej.
Dołożyć twaróg, mleko i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek ostrożnie połączyć z masą serową. Przełożyć ją do przygotowanej tortownicy. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piec około 50 minut. Ewentualnie na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć ciasto kawałkiem pergaminu, aby wierzch zbytnio nie przyrumienił się.
Wystudzony sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy. Konfiturę malinową lekko podgrzać i przetrzeć przez sitko. Maliny przebrać, opłukać, osuszyć i gęsto ułożyć na wystudzonym serniku. Wierzch cienko posmarować konfiturą.Źródło: Życie na gorąco