Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Wielkanocny ,,ZEBRA''-idealnie wilgotny i pyszny bo zrobiony na bazie kruchych ciasteczek a masa serowa to połączenie kajmaku i gorzkiej czekolady .Całość wykończona jest polewą krówkową na bazie śmietanki i udekorowany wiosennie liofilizowanymi truskawkami, malinami i ananasem które pięknie wyglądają na serniku.
duża miska, tortownica, łyżka ,mikser, garnuszek
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17281
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 447
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 179
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17281
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 447
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 73
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 171
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 179
Składniki
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszamy i wylepiamy foremkę. Wkładamy do lodówki.
Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce sera. Dodajemy budyń i rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszamy. Masę serową dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy masę krówkową i ucieramy, do drugiej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem a trzecią zostawiamy samą masę serową. Wszystkie masy delikatnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik. Wyjmujemy foremkę i wlewamy na przemian masy zaczynając od środka, aby wyszedł nam wzorek. Sernik pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach a potem ok.50 minut w 140 .Musimy doglądać czasami i sprawdzać patyczkiem czy środek jest upieczony. Po upieczeniu studzimy.
Żelatynę zalewamy ok. 2 łyżkami wody i mieszamy aby napęczniała. W rondelku mieszamy śmietankę z masą krówkową i delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy aby masy się połączyły. Dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy. Tężejącą polewą polewamy sernik i dekorujemy liofilizowanymi owocami truskawek, malin i ananasa.