Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Wielkanocny ,,ZEBRA''-idealnie wilgotny i pyszny bo zrobiony na bazie kruchych ciasteczek a masa serowa to połączenie kajmaku i gorzkiej czekolady .Całość wykończona jest polewą krówkową na bazie śmietanki i udekorowany wiosennie liofilizowanymi truskawkami, malinami i ananasem które pięknie wyglądają na serniku.
duża miska, tortownica, łyżka ,mikser, garnuszek
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 519
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3585
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4033
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30562
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 519
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3585
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4033
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30562
Składniki
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszamy i wylepiamy foremkę. Wkładamy do lodówki.
Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce sera. Dodajemy budyń i rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszamy. Masę serową dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy masę krówkową i ucieramy, do drugiej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem a trzecią zostawiamy samą masę serową. Wszystkie masy delikatnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik. Wyjmujemy foremkę i wlewamy na przemian masy zaczynając od środka, aby wyszedł nam wzorek. Sernik pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach a potem ok.50 minut w 140 .Musimy doglądać czasami i sprawdzać patyczkiem czy środek jest upieczony. Po upieczeniu studzimy.
Żelatynę zalewamy ok. 2 łyżkami wody i mieszamy aby napęczniała. W rondelku mieszamy śmietankę z masą krówkową i delikatnie podgrzewamy, ale nie gotujemy aby masy się połączyły. Dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy. Tężejącą polewą polewamy sernik i dekorujemy liofilizowanymi owocami truskawek, malin i ananasa.