Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodki daszek"
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3130
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 430
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3130
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 430
Składniki
Żółtka ubij z cukrem wanilinowym na krem. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Połącz obie masy i dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj olej, a do drugiej kakao.
Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Na jednej rozsmaruj jasne ciasto, a na drugiej ciemne (na kształt prostokątów o rozmiarach 30x24 cm). Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudź.
Z mleka i mąki ugotuj gęstą masę. Dodaj cukier wanilinowy i olej, a potem wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo do schłodzonej masy, a pod koniec dodaj odcedzone, pokrojone na kawałki truskawki.
Płaty ciasta przekrój wzdłuż na 2 części. Jasne kawałki zwilż kompotem z truskawek. Wszystkie płaty (oprócz jednego jasnego) posmaruj kremem i sklej je razem, układając na przemian kolorami.
Na wierzch dociśnij płat bez kremu. Wstaw ciasto do lodówki, a gdy stężeje, przekrój po przekątnej. Utwórz dach i polej go polewą czekoladową.
<strong>: 90 minut. Porcja: 478 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie