Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodki daszek"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 467
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9603
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1112
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4444
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 467
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9603
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1112
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4444
Składniki
Żółtka ubij z cukrem wanilinowym na krem. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Połącz obie masy i dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj olej, a do drugiej kakao.
Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Na jednej rozsmaruj jasne ciasto, a na drugiej ciemne (na kształt prostokątów o rozmiarach 30x24 cm). Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudź.
Z mleka i mąki ugotuj gęstą masę. Dodaj cukier wanilinowy i olej, a potem wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo do schłodzonej masy, a pod koniec dodaj odcedzone, pokrojone na kawałki truskawki.
Płaty ciasta przekrój wzdłuż na 2 części. Jasne kawałki zwilż kompotem z truskawek. Wszystkie płaty (oprócz jednego jasnego) posmaruj kremem i sklej je razem, układając na przemian kolorami.
Na wierzch dociśnij płat bez kremu. Wstaw ciasto do lodówki, a gdy stężeje, przekrój po przekątnej. Utwórz dach i polej go polewą czekoladową.
<strong>: 90 minut. Porcja: 478 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie