Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodki daszek"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 60
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2746
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 209
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 151
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 60
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2746
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 209
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 151
Składniki
Żółtka ubij z cukrem wanilinowym na krem. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Połącz obie masy i dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj olej, a do drugiej kakao.
Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Na jednej rozsmaruj jasne ciasto, a na drugiej ciemne (na kształt prostokątów o rozmiarach 30x24 cm). Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudź.
Z mleka i mąki ugotuj gęstą masę. Dodaj cukier wanilinowy i olej, a potem wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo do schłodzonej masy, a pod koniec dodaj odcedzone, pokrojone na kawałki truskawki.
Płaty ciasta przekrój wzdłuż na 2 części. Jasne kawałki zwilż kompotem z truskawek. Wszystkie płaty (oprócz jednego jasnego) posmaruj kremem i sklej je razem, układając na przemian kolorami.
Na wierzch dociśnij płat bez kremu. Wstaw ciasto do lodówki, a gdy stężeje, przekrój po przekątnej. Utwórz dach i polej go polewą czekoladową.
<strong>: 90 minut. Porcja: 478 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie