Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka galicyjska w lukrowej polewie"
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 25
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 38
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 38
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 245
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 147
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 25
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 38
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 38
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 245
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 147
Składniki
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej. Dodaj masło, cukier, jajko oraz śmietanę. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut.
Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, oczyść, pokrój w kostkę. Cukier, jajko, śmietanę i mąkę ziemniaczaną utrzyj. Wymieszaj z rodzynkami oraz 1/2 łyżeczki cynamonu. Domieszaj jabłka.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Rozwałkuj 2/3 schłodzonego ciasta. Plackiem wylep spód oraz brzeg formy. Napełnij nadzieniem z jabłek. Rozwałkuj pozostałe ciasto. Placek potnij w wąskie paski. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta.
Piecz je ok. godziny w temperaturze 180 st. Gotową szarlotkę wystudź. Przed podaniem ciasto oblej lukrem.Źródło: Tina