Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, migdałowego spodu poprzez warstwę jabłek lekko kwaskowych o cytrynowym smaku, poprzez piankę truskawkową i na koniec kruchy, chrupiący wierzch. Szarlotka smakuje wybornie i prezentuje się szykownie. Polecamy ją na bożonarodzeniową wieczerzę.
Szarlotka świąteczna z pianką truskawkową
Składniki
- 1,8 kg jabłek przed obraniem
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki kaszki manny
- 4 łyżki cukru
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 150 g zimnego masła
- 50 g zimnego smalcu
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru + puder do posypania ciasta po upieczeniu
- 8 g cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
pianka budyniowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 budynie truskawkowe lub malinowe
Składniki
- 1,8 kg jabłek przed obraniem
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki kaszki manny
- 4 łyżki cukru
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 150 g zimnego masła
- 50 g zimnego smalcu
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru + puder do posypania ciasta po upieczeniu
- 8 g cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
pianka budyniowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 budynie truskawkowe lub malinowe

Etapy przygotowania
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając je co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, aromat migdałowy i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do dwóch woreczków -1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 do lodówki na pół godziny.

Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem przez 15 minut licząc od zagotowania. Odparowujemy jak najwięcej płynu. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.

Pieczemy szarlotkę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta najlepiej na papierze do pieczenia, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.

W tym czasie ubijamy pianę. Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto bułkę tartą i masę jabłkową. Na niej układamy piankę budyniową

Na koniec ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i układamy je na wierzchu.

Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 35-40 minut. Jeśli w trakcie pieczenia góra nam się zbyt zarumieni przykrywamy ją papierem do pieczenia. My przykryłyśmy ciasto 10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczoną szarlotkę zostawiamy w piekarniku i trzymamy ją jak sernik, czyli przy wyłączonym piecu i lekko uchylonych drzwiczkach, aż wystygnie. Następnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, aby masa jabłkowa dobrze zastygła. Wtedy nasza szarlotka będzie dobrze się kroiła i trzymała formę, ale z doświadczenia wiemy, że ciepłą też można jeść, ponieważ jest przepyszna.
Szarlotkę możemy na koniec posypać cukrem pudrem.

Szarlotka świąteczna z pianką budyniową gotowa!
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3760

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 102

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 325
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3760

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 102

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 325



Składniki
- 1,8 kg jabłek przed obraniem
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki kaszki manny
- 4 łyżki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 150 g zimnego masła
- 50 g zimnego smalcu
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru + puder do posypania ciasta po upieczeniu
- 8 g cukru wanilinowego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 budynie truskawkowe lub malinowe
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec trzemy na tarce o dużych oczkach, maczając je co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, aromat migdałowy i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do dwóch woreczków -1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy razem z cukrem przez 15 minut licząc od zagotowania. Odparowujemy jak najwięcej płynu. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie mieszamy i odkładamy masę jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Pieczemy szarlotkę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta najlepiej na papierze do pieczenia, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.
W tym czasie ubijamy pianę. Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto bułkę tartą i masę jabłkową. Na niej układamy piankę budyniową
Na koniec ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki i układamy je na wierzchu.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 35-40 minut. Jeśli w trakcie pieczenia góra nam się zbyt zarumieni przykrywamy ją papierem do pieczenia. My przykryłyśmy ciasto 10 minut przed końcem pieczenia.
Upieczoną szarlotkę zostawiamy w piekarniku i trzymamy ją jak sernik, czyli przy wyłączonym piecu i lekko uchylonych drzwiczkach, aż wystygnie. Następnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, aby masa jabłkowa dobrze zastygła. Wtedy nasza szarlotka będzie dobrze się kroiła i trzymała formę, ale z doświadczenia wiemy, że ciepłą też można jeść, ponieważ jest przepyszna.
Szarlotkę możemy na koniec posypać cukrem pudrem.
Szarlotka świąteczna z pianką budyniową gotowa!
Ale kusisz tą przepyszną szarlotką. Od patrzenia ślinkę połykam, kubki smakowe dają sie we znaki , pychotka.;)
Boska szarlotka :) u mnie też szarlotka...,, biedna ,, :)