Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka z makiem"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 112
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31271
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 112
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31271
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Do dekoracji: jasna i ciemna polewa czekoladowa, wisienki koktajlowe.
Ponadto: tluszcz i bułka tarta do przygotowania formy.
Jabłka umyj, obierz ze skórki, wykrój komory nasienne i zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach. Możesz skropić jabłka sokiem z cytryny. Mak sparz, a gdy ostygnie – odcedź go, a następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z nakładką o drobnych oczkach. Jajka umyj, rozbij i oddziel żółtka od białek.
Masło ucieraj z cukrem, dodawaj stopniowo po jednym żółtku oraz po łyżce maku. Na koniec dodaj do ciasta starte na grubej tarce jabłka i dosyp proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj, po czym dosyp kaszę mannę oraz bakalie. Na koniec połącz ostrożnie z pianą z białek.
Blachę nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, przełóż do niej ciasto. Piecz około 50 minut w temperaturze 180° C.
Ostudzone ciasto pokrój na porcje. Posmaruj białą oraz ciemną polewą i udekoruj wisienkami koktajlowymi.
65 minut Porcja: 390 kilokalorii
<strong>Mus jabłkowy lub prażone jabłka na szarlotkę są za luźne? Dodaj galaretkę w proszku.</strong>Źródło: Świat i Ludzie