Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szwedzki torcik migdałowy"
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 74
Pyszne śniadanie do syta ;) na ciepło Jedna porcja
Odsłon: 57
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 453
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 74
Pyszne śniadanie do syta ;) na ciepło Jedna porcja
Odsłon: 57
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 453
Składniki
Rozbij jajka, oddzielając żółtka. Białka i szczyptę soli zmiksuj na półsztywną pianę. Wciąż miksując, po jednej łyżeczce dodawaj cukier. Ubij na sztywno i wmieszaj mielone migdały.
Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Masę migdałową włóż do worka cukierniczego z gładką końcówką i na każdej blasze wyciśnij spiralny, okrągły korpus. Piecz placki w piekarniku w temperaturze 170° C przez ok. 20 minut.
Gdy wystygną, ostrożnie oderwij je od papieru. Przygotuj krem. Zagotuj wodę z cukrem. Odstaw i nieco ostudź. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj. Podgrzej mieszankę (ale nie wolno zagotować!) i odstaw. Miękkie masło zmiksuj i powoli dodawaj do niego schłodzony krem żółtkowy.
Wymieszaj. Na jeden z migdałowych placków wyciśnij krem żółtkowy za pomocą worka cukierniczego. Połóż na to drugi płat ciasta i również nanieś krem. Wierzch wygładź nożem lub szpatułką.
Na koniec tort posyp uprażonymi na sucho płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 377 kcalŹródło: Na żywo