Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fenomenalnie kruche ciasto (wg najlepszego przepisu mojej żony!) połączone z bombą atomową z marcepanu zrobionego własnoręcznie. Idzie zima, więc milion kalorii przyda się misiom przed zaśnięciem...
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 120
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 120
Składniki
CIASTO: do miski wsypać mąkę krupczatkę, szczyptę soli, szklankę cukru pudru, oddzielić białka od dwóch żółtek, dodać 1,5 kostki pokrojonego, bardzo zimnego masła (musi być prawdziwe, a nie żaden mix!!!), wsypać skórkę otartą z jednej, umytej cytryny. Najszybciej, jak tylko możliwe zagnieść kruche ciasto. Następnie wykleić (wysmarowaną i posypaną mąką) formę do tarty (jak największa, bo ciasta jest dość sporo). Ponakłuwać widelcem spód i piec w nagrzanym do 200 st. piekarniku ok. 10 - 12 min.
MARCEPAN: zmielić na mąkę płatki migdałowe (w malakserze), w misce rozetrzeć pozostałe masło (pół kostki) z brązowym cukrem. Wbić 2 całe jajka. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wsypać mąkę pszenną, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać łyżką na gładką masę. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, posiekany batonik marcepanowy, skórki kandyzowane i opłukane rodzynki. Wyrabiać na jednolitą, plastyczną masę.
Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć masę marcepanową. Piec w temperaturze 160 st. (z termoobiegiem) ok. 30 - 40 minut, aż wierzch masy zbrązowieje i stanie się chrupiący. W środku masa będzie cały czas wilgotna - test patyczka - nie do zrealizowania ;) Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przygotować lukier z reszty cukru pudru roztartego z sokiem z połowy cytryny. Polać na wierzchu. UWAGA! Dopóki ciasto całkowicie nie wystygnie - bardzo się kruszy (to z dedykacją dla tych, którzy lubią próbować zaraz po przygotowaniu...)