Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały włoski deser na bazie serka mascarpone! Przepis oryginalnie włoski.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4273
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26241
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1556
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4273
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26241
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1556
Składniki
Przygotować filiżankę mocnej kawy, najlepiej z ekspresu, osłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić do ostygnięcia.
Zmiksować doskonale żółtka z połową cukru. Do ubitych na pianę żółtek, dodawać stopniowo serek mascarpone, ciągle miksując, aż do wyczepania serka.
Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodając po trochu drugą połowę cukru ciągle miksując.
Do masy serowej dodawać bianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
W formie na ciasto (30X40 cm), ułożyć warstwę biszkoptów, nasączamy je dobrze letnią kawą, ale nie przesadzamy!
Warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy warstwą kremu, przesiewając przez sitko kakao, posypujemy krem. Na górę, kładziemy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy, wykładamy krem i na wierzch dajemy kakao. Wierzch ciasta można udekorować listkami czekolady.
Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia. Z podanej porcji otrzymamy 2 ciasta wielkości 30X40 cm. Do kawy, którą nasączamy biszkopty, można dodać kieliszek alkoholu. Smacznego !