Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały włoski deser na bazie serka mascarpone! Przepis oryginalnie włoski.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21402
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 140
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 282
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21402
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 140
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 282
Składniki
Przygotować filiżankę mocnej kawy, najlepiej z ekspresu, osłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić do ostygnięcia.
Zmiksować doskonale żółtka z połową cukru. Do ubitych na pianę żółtek, dodawać stopniowo serek mascarpone, ciągle miksując, aż do wyczepania serka.
Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodając po trochu drugą połowę cukru ciągle miksując.
Do masy serowej dodawać bianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
W formie na ciasto (30X40 cm), ułożyć warstwę biszkoptów, nasączamy je dobrze letnią kawą, ale nie przesadzamy!
Warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy warstwą kremu, przesiewając przez sitko kakao, posypujemy krem. Na górę, kładziemy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy, wykładamy krem i na wierzch dajemy kakao. Wierzch ciasta można udekorować listkami czekolady.
Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia. Z podanej porcji otrzymamy 2 ciasta wielkości 30X40 cm. Do kawy, którą nasączamy biszkopty, można dodać kieliszek alkoholu. Smacznego !