Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik makowo-serowy z żurawiną"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1322
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5847
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18498
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1322
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5847
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18498
Składniki
Herbatniki pokrusz i wsyp do miski. Zalej je roztopionym tłuszczem, dodaj skórkę z cytryny i rum.
Wszystko wymieszaj. Rozprowadź masę w wysmarowanej tortownicy i dociśnij. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Utrzyj twaróg z twarożkiem naturalnym, skórką z cytryny, sokiem, mąką i cukrem waniliowym. Stopniowo wbijaj jajka. Pod koniec dodaj mak i rum. Masę serowo-makową wyłóż na gotowy spód z herbatników. Piecz ciasto w temperaturze 160° C przez około 45 minut.
W rondelku gotuj przez chwilę konfiturę z żurawin z sokiem pomarańczowym oraz sokiem z cytryny. Mieszankę odstaw do schłodzenia.
Gdy po upieczeniu tort wystygnie, wyjmij go z tortownicy. Obwód posmaruj roztopionym masłem i udekoruj migdałami. Na wierzch wyłóż i rozprowadź „polewę” z żurawin. Czas przygotowania: 100 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 300 kcalŹródło: Na żywo