Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 277
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 43
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 277
Składniki
Masło utrzyj z jajkami i 1/2 cukru. Mąkę pszenną połącz z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i proszkiem. Wsyp do masy maślanej. Utrzyj mikserem.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je 25 min w 200 st. Wystudź. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubij z 1/4 szkl. cukru. Połącz z żelatyną i likierem. Rozsmaruj na cieście. Chłodź 1 godz.
Śliwki umyj, usuń pestki, zagotuj z sokiem i resztą cukru. Pozostałą mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do śliwek i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Rozsmaruj ją na śmietanowej piance. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj, np. płatkami migdałowymi i rozetkami bitej śmietany.Źródło: Tina