Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik truskawkowy z tequilą"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117917
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8320
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3092
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2038
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1502
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117917
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8320
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3092
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2038
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1502
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Masło utrzeć z 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Małymi porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać mikserem.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25 minut. Wystudzić.
Połowę żelatyny wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstawić, by spęczniała. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, cienko obrać ze skórki, formując spiralki. Włożyć je do zamrażalnika.
Zmiksować 80 dag truskawek z 8 dag cukru, sokiem wyciśniętym z cytryny i tequilą. Wystudzone ciasto rozciąć na dwa placki różnej grubości.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Wy mieszać ostrożnie z 2/3 musu truskawkowego. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Na spodzie formy ułożyć cieńszy placek.
Rozsmarować na nim tężejącą masę truskawkową. Przykryć grubszym plackiem. Wstawić do lodówki. Resztę żelatyny namoczyć, a kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając.
Zmielony twaróg wymieszać z 10 dag cukru oraz resztą musu truskawkowego. Usztywnić żelatyną. Dodać ubitą śmietanę. Wymieszać i wylać na ciasto. Torcik wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem udekorować truskawkami i spiralkami z cytrynowej skórki.Źródło: Życie na gorąco