Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z bitą śmietaną"
Polecam.
Odsłon: 351
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 199
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 69
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 351
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 199
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 69
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 57
Składniki
Agrest oczyść, opłucz. Masło utrzyj z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Rozbij 2 jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka i pozostałe całe jajka dodaj do masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Pod koniec do ciasta dolej mleko.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Białka ubij z cukrem pudrem. Pianę z białek wyłóż na ciasto. Piecz 30 minut w temp. 175oC. Odstaw do wystudzenia.
Agrest zalej sokiem jabłkowym. Dodaj skórkę z cytryny i 1/4 szkl. cukru. Gotuj ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 3 łyżkami wody. Wlej do agrestu i gotuj, aż masa zgęstnieje. Przestudź ją i wyłóż na upieczony spód. Śmietanę ubij z resztą cukru. Rozsmaruj ją na wierzchu ciasta, kiedy masa agrestowa wystygnie. Torcik posyp płatkami migdałowymi.
75 min; Porcja: 340 kcal; Cena porcji: 1,30 zł.Źródło: Naj