Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z owocami a la Fale Dunaju"
Cześć :-) Dzisiaj zrobimy pyszną Quesadillę z prawdziwkami. Chrupiąca i bardz...
Odsłon: 51
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 2787
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 27
Cześć :-) Dzisiaj zrobimy pyszną Quesadillę z prawdziwkami. Chrupiąca i bardz...
Odsłon: 51
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 2787
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 27
Składniki
Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałeczki o długości 2-3 cm. Utrzeć 12,5 dag masła z 12,5 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta, ucierając, kolejno wbijać jajka.
Dodać 2 łyżki śmietany. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem (masłem, margaryną) i oprószyć mąką.
Na spodzie rozsmarować połowę przygotowanego ciasta. Na cieście rozłożyć kawałeczki rabarbaru, lekko je wciskając do środka. Resztę ciasta wymieszać z pozostałą śmietaną i proszkiem kakaowym. Masę rozsmarować na rabarbarze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30-35 minut. Odstawić do wystudzenia.
Proszek budyniowy wymieszać z resztą cukru i 5-6 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować minutę, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią (aby na budyniu nie powstał kożuch), wystudzić.
Zimną masę budyniową utrzeć z pozostałym masłem. Krem rozsmarować na cieście. Czekoladę stopić. Oblać nią ciasto. Grzebieniem cukierniczym zrobić na wierzchu ciasta dekoracyjne fale. Schłodzić.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco