Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort czekoladowy w marcepanowym płaszczyku"
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 106
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 571
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 360
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1960
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 106
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 571
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 360
Przepis dnia
Pyszna i aromatyczna szynka, doskonale smakuje i prezentuje się na Świąteczny...
Odsłon: 1960
Składniki
Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Czekoladę zetrzyj, dodaj do żółtek razem z migdałami. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Wsyp do ucieranej masy. Białka ubij, połącz z ciastem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w 160°C. Rozetnij na 3 blaty.
Przygotuj krem: z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem oraz likierem na puszysty krem. Kremem przełóż blaty. Posmaruj nim także wierzch oraz boki tortu.
Marcepan rozwałkuj. Tort przykryj marcepanowym plackiem. Dociśnij go. Odetnij wystające części, uformuj z nich wałeczki, zapleć je, ułóż wokół tortu. Udekoruj go kwiatkami z marcepanu albo cukru.Źródło: Naj