Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort czekoladowy w marcepanowym płaszczyku"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11802
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1285
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12443
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3350
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11802
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1285
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12443
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3350
Składniki
Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Czekoladę zetrzyj, dodaj do żółtek razem z migdałami. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Wsyp do ucieranej masy. Białka ubij, połącz z ciastem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w 160°C. Rozetnij na 3 blaty.
Przygotuj krem: z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem oraz likierem na puszysty krem. Kremem przełóż blaty. Posmaruj nim także wierzch oraz boki tortu.
Marcepan rozwałkuj. Tort przykryj marcepanowym plackiem. Dociśnij go. Odetnij wystające części, uformuj z nich wałeczki, zapleć je, ułóż wokół tortu. Udekoruj go kwiatkami z marcepanu albo cukru.Źródło: Naj