Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort czekoladowy w marcepanowym płaszczyku"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116595
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7974
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3006
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1541
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1293
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116595
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7974
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3006
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1541
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1293
Składniki
Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Czekoladę zetrzyj, dodaj do żółtek razem z migdałami. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Wsyp do ucieranej masy. Białka ubij, połącz z ciastem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w 160°C. Rozetnij na 3 blaty.
Przygotuj krem: z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem oraz likierem na puszysty krem. Kremem przełóż blaty. Posmaruj nim także wierzch oraz boki tortu.
Marcepan rozwałkuj. Tort przykryj marcepanowym plackiem. Dociśnij go. Odetnij wystające części, uformuj z nich wałeczki, zapleć je, ułóż wokół tortu. Udekoruj go kwiatkami z marcepanu albo cukru.Źródło: Naj