Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny nie za słodki wilgotny tort.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36573
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36573
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 112
Składniki
Ciasto --------------------------------- Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni C. Wszystko (czyli mąkę, cukier 2 szklanki, olej, jajka, proszek do pieczenia, kakao, mleko) dodajemy do jednej miski i miksujemy mikserem. Wlewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół tak aby można było je przełożyć kremem. Ciasto można nasączyć dodatkowo mieszanka kakao z mlekiem.
Krem -------------------------------- Mascarpone miksujemy z 0,5 szklanki cukru i owocami. Ilość owoców i rodzaj zależy od upodobań dotyczących smaku i intensywności owocowego smaku kremu, który chcemy osiągnąć. W przypadku bardziej kwaskowych owoców czasami trzeba dodać więcej cukru, a w przypadku bardzo soczystych czasami należy dodać do kremu odrobinę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Krem przed dodaniem do ciasta należy schłodzić w lodówce min. 15 minut. Ciasto przekładamy zastygniętym już trochę kremem i ponownie wkładamy do lodówki.
Wykończenie tortu ----------------------------------- Nadmiar kremu możemy wykorzystać do ozdobienia kremem tortu na wierzchu. Ja ze względu na konieczność przemieszczania się z nim wykorzystałam białą czekoladę która rozpuściłam i wymieszałam z odrobina barwników spożywczych tak aby powstał kolor lekko fioletowy nawiązujący do kolorystyki kremu.