Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1781
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14332
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19461
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13137
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1781
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14332
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19461
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13137
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem oraz makiem. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj połowę cukru, utrzyj. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ucierania, dodaj pozostały cukier i miksuj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka z cukrem, wymieszaj. Na koniec stopniowo wsyp suche , za każdym razem delikatnie mieszając. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 40-50 min w temp. 160° C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty.
Śmietankę podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Gdy wystygnie, odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubij krótko mikserem, aż do otrzymania gęstego kremu.
Pierwszy blat posmaruj 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem i posmaruj kolejną 1/3 kremu. Przykryj ostatnim blatem, wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Śmietankę ubij na sztywno ze śmietanowym fixem oraz cukrem pudrem i udekoruj tort.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie