Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34868
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15289
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34868
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15289
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Z białek i cukru kryształu ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym na krem. Obie masy połącz, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, a pod koniec wlej olej.
Ciasto wyłóż do tortownicy (najlepiej o średnicy ok. 24 cm) i piecz przez 45 minut w temperaturze 160o C.
Poczekaj, aż upieczone ciasto wystygnie, a następnie przekrój je poziomo tak, aby powstały trzy krążki o tej samej grubości. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Kwaśną śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj ubitą śmietankę i maliny.
Żelatynę włóż do nasiąknięcia do 100 ml zimnej wody, potem podgrzej ją, rozpuść. Jeszcze gorącą wlej do przygotowanego kremu i wymieszaj.
Kiedy krem zacznie tężeć, rozsmaruj jedną trzecią na dolnej części ciasta. Przykryj drugą częścią i ponownie posmaruj kolejną jedną trzecią kremu. Przyłóż trzecią część korpusu. Na wierzch tortu wyłóż resztę kremu.
Gotowy tort wstaw na godzinę do lodówki. Kiedy stężeje, udekoruj go malinami oraz wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem delikatnie poprósz maliny cukrem pudrem. Czas przygotowania: 70 min
<strong>Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 374 kcal.</strong>Źródło: Na żywo